close
close

Megjelent a 2013 ADAC téli teszt


2013.10.09

Nemrégiben nyilvánosságra kerültek a legújabb téli abroncs teszteredmények. Ezúttal két méretben 185/60R15 és 225/45R17, összesen 32 márkát tettek próbára szárazon, vízen, hóban, jégen azért, hogy segítsék a felhasználókat a döntésben. Annál is inkább, mert az EU-s gumiabroncs-címke mindössze a gördülési ellenállásra, a nedves úton való fékezésre és a külső gördülési zajra vonatkozóan ad némi támpontot; bővebb információt nem nyújt, így a téli gumik havas, jeges útviszonyok közti használhatóságával kapcsolatban sem tartalmaz adatokat. Az ADAC téli tesztjein ugyanakkor sokkal átfogóbb vizsgálatoknak vetik alá az abroncsokat, náluk az eredmények végül 18 kritérium alapján állnak össze.


Az összesített eredmények alapján a Continental ContiWinterContact TS850 mintázata került az első helyre, amely nedves, havas és jeges úton egyaránt a mezőny legjobbjának bizonyult.

A vizsgált téli gumik között szerepelnek az Abroncs Kereskedőház saját márkái is, a Falken és a Toyo, mindkettő ajánlott minősítéssel végzett. 


A Toyo Snowprox S953 abroncsa vett részt a 225/45R17 H méretben. Téli abroncsokban egyébként a Toyo elsőszerelői beszállítója az Audi több modelljének (Q7, A3). 

Kiragadva atesztből, az összességében ajánlott minősítésből egy-egy tulajdonságot:


- a száraz úton való fékezésnél a Toyo abroncsoknál rövidebb fékutat mértek, mint a Pirelli, vagy az Uniroyal téli abroncsainál de jobban tapadt a Toyo futófelülete a száraz aszfalthoz a Fuldánál és a Goodyearnál is.

- Ami kimondottan örvendetes, hogy az üzemanyag takarékosság szempontjából pont olyan takarékos volt, mint a legnagyobb nevű versenytársa a Michelin téli terméke.


A Falken tesztelését a 185/60R15 T méretben végezték el az ADAC szakemberei a HS-449 mintázattal. Összességében ajánlott minősítést kapott.

- Előrébb végzett, mint a Kleber Krisalp HP2, a Kormoran, vagy a Marangoni.

- Sőt nedves úton történő fékezése jobb, mint a Hankook vagy a Barum téli abroncsa, 

- míg havas viselkedése kedvezőbb a Semperitnél, a Firestone-nál, vagy akár a Hankook téli abroncsainál is. 

- Száraz úton való kezelhetősége is kedvező, jobb értéket ért el mint a Goodyear, a Dunlop, vagy akár a Continental termékei.

- Összességében a piac egyik legkiegyensúlyozottabb terméke kiemelkedő ár-érték aránnyal.


Az Abroncs Kereskedőház termék palettáján a teszten résztvevő szinte valamennyi abroncs márkát megtalálja. Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet, hogy bátran nekivághasson a télnek!