close
close

ADAC teszt 2011 tél - Téligumi teszt


2011.09.22

Újra véget ért a nyár és hamarosan megindul a roham a gumiszervizekbe, hogy az első hideg napokon mindenki télire cserélje gumiabroncsait. Sokan lesznek, akik most értesülnek róla, vagy már tudják is, hogy bizony tavalyi abroncsaik cseréje időszerűvé vált.

Ilyenkor merül fel a laikus autós szokásos kérdése, jó-jó, de milyent vegyek helyette?

Hol van már a szocializmus romantikája, amikor egy fajta közül lehetett választani az adott autóra, amit valamelyik baráti ország mesterei készítettek. A nyugatról érkezett minőségi darabok pedig csak a legszűkebb kör számára voltak elérhetők. Nagyot változott a világ! Ma már a webes áruházak akár félszáz márkát kínálnak. Ezek között egy hétköznapi autós számára számos ismeretlen, sokat sejtető, de gyakran félrevezető fantázianév szerepel. Érdemes felkészülni, hiszen akár komoly ezreseket (vagy a lökhárító javítás költségét) takaríthatja meg az, aki nem dől be a gyanúsan olcsó ajánlatoknak, hanem helyette előre tájékozódik a hivatalosan ellenőrzött tesztekből.

Miért éppen az ADAC tesztje?

A német autóklub azon felül, hogy németes precizitással vizsgálja a termékeket, számos olyan módszert alkalmaz, amellyel hitelesebb képet kapunk a gumik valódi tulajdonságairól. Az egyik legfontosabb ilyen, hogy az abroncsokat mindig a piacról szerzik be, így kizárva annak a lehetőségét, hogy a gyártók kimondottan a tesztekre felturbózott – a kereskedelmi forgalomban kaphatónál jóval gazdagabb összetételű, módosított- abroncsokkal manipulálják a végeredményt, ahogy erre számos esetben volt már példa.

A téli gumikat valós körülmények között tesztelik, ami jelentősen időigényesebb és drágább a szimulátorban végzett teszteléshez képest, azonban a tapasztalatok sokkal hitelesebbek is. A teljes folyamatot csúcs technológiás műszerekkel rögzítik, miközben az utókat tapasztalt verseny pilóták vezetik, akik talán még a műszereknél is pontosabban képet tudnak alkotni egy-egy gumi viselkedéséről, természetéről.


ADAC teszt 2011 tél


Az idén a németek két méretet vettek górcső alá: a 175/65R14-et (amit mi is valószínűsítettünk) illetve a 195/65R15-öt. Lássuk mire jutottak!

 

Téli abroncsok 175/65 R14 méret

Termék Értékelése
Continental ContiWinterContact TS800 Ajánlott!
Michelin Alpin A4 Ajánlott!
Dunlop SP Winter Response Ajánlott!
Goodyear UltraGrip 8
Semperit Master-Grip
Esa-Tecar Super Grip 7
Vredestein Snowtrac 3
Uniroyal MS plus 6
Maloya Davos
Firestone Winterhawk 2 Evo
Sava eskimo S3+
Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3
Ceat Formula Winter

 

Téli abroncsok 195/65 R15 méret

Termék Értékelése
Continental ContiWinterContact TS830
Ajánlott!
Goodyear UltraGrip 8
Ajánlott!
Semperit Speed-Grip 2 Ajánlott!
Dunlop SP Winter Sport 4D
Ajánlott!
Michelin Alpin A4
Ajánlott!
Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3
Ajánlott!
Nokian WR D3
Vredestein Snowtrac 3
Fulda Kristall Montero 3
Barum Polaris 3
Kleber Krisalp HP2
Kumho I´ZEN KW23
Bridgestone Blizzak LM-32
GT Radial Champiro WinterPro
Trayal Arctica Nem ajánlott!


gumi.hu
2011-09-22