close
close

Három tévhit a téli vezetésrõl


2011.02.01
1. TÉVHIT:
Csak jeges, havas úton csúszhat meg az autó
Az igazság: A nyári gumik tapadása az õszi hûvös idõjárás kezdetén lecsökken, ezért megnõ a balesetveszély. A téli gumiabroncsok puhábbak, speciális összetételüknek köszönhetõen rugalmasabbak, ezért jobban tapadnak, és ellenállnak a változó idõjárásnak. Nem csak hóban, hanem a száraz, de hideg idõben is nagyobb biztonságot nyújtanak az utakon, mint a nyári abroncsok, hiszen azok a gumikeverék speciális összetétele miatt a hidegben elveszítik az optimális tapadási tulajdonságaikat.
TIPP:
Mi a teendõ? Ne várja meg az elsõ hóesést! Mindenképpen cserélje le idõben a nyári gumiabroncsokat télire!

2. TÉVHIT:
Sokba kerül egyszerre két készlet gumit tartani
Az igazság: Ha mindig az évszaknak megfelelõ abroncsokat használ, és idõben cseréli a téli és a nyári gumikat, mindkét készlet élettartama megnõ! Egyszerûbben szólva: két szett gumiabroncs akár háromszor is tovább tart, ha betartjuk a két legfontosabb tanácsot. Tudni kell, hogy a sós, lúgos latyak öregíti az abroncsot, csökkenti az élettartamát, ezért rendszeresen tisztítsa meg a téli gumikat. Ugyanilyen fontos, hogy az éppen nem használt gumikat megfelelõen tárolja – ebben számos gumiszerviz segíthet.
TIPP:
Mi a teendõ? Ha semmiképpen nem szeretne a váltással bajlódni, megfontolandó a négy évszakos abroncsok vásárlása.

3. TÉVHIT:
Ha óvatosan vezetek, és nem is megyek gyorsan, nem kell törõdnöm a gumikkal
Az igazság: Biztonsága, pénztárcája és kényelme érdekében is indokolt odafigyelni a gumiabroncsok állapotára, még ha csak városban használja is az autóját. Elõször is, az autó sebességétõl függetlenül a fékút másfélszer olyan hosszú lehet, ha nem megfelelõ gumiabroncsot használunk! Nem kell magyarázni, hogy ez milyen balesetveszélyes lehet. Másrészt ahogy hûl az idõ, a kerekek nyomása is csökken ha ezt nem korrigáljuk, a gumiabroncsok tapadása és ezzel párhuzamosan a fogyasztás is jelentõsen romlik. Végül a helyesen beállított, az évszaknak megfelelõ gumiabroncs a jobb tapadás miatt komfortosabbá teszi a vezetést téli idõben is – még amikor mások elindulni is vonakodnak.
TIPP:
Mi a teendõ? Minden évszakban ügyeljen a keréknyomás helyes beállítására! A téli gumiknál ez általában 0,2 barral magasabb, mint az azonos méretû nyári gumiké. Ha nem biztos magában a gumiszervizekben 1-2 perc alatt segítenek beállítani a keréknyomást.