close
close

Indokolt-e a vásárlók félelme a 2-3 éves új gumiktól?


2013.04.04

Indokolt-e a vásárlók félelme a 2-3 éves új gumiktól?

"Nem kell félni a nem vadonatúj gumiktól" címmel jelent meg egy írás a HVG 2013. 04. 03.-i számában. A továbbiakban idézzük az újságban megjelent írást:

A jelenlegi időjárás már indokolja, hogy átcseréljük a téli guminkat nyárira. Néhány tanács a szakmától.

Az átszereléssel kapcsolatban tévesen elterjedt nézet az országban, hogy csak a legújabb gyártású abroncsok megfelelő minőségűek, és a 2-3 éves új abroncsokat az autósok sokszor már át sem akarják venni, pedig a szakszerűen tárolt gumiabroncsok semmilyen problémát nem jelentenek – akár 7-10 évig használhatóak, és tulajdonságaik azonosak egy idei gyártásúval – írták a gumisszövetség részéről.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség mintegy 70 márkát képvisel, a szervezet szakemberei közzétették ajánlásukat a nyári gumiabroncscserével kapcsolatban:

1. Gumiabroncsot váltani a tartósan +7 fok alatti vagy feletti hőmérsékletnél esedékes; most a +7 fok feletti tartós hőmérsékletnél érdemes a téli gumi leváltása nyári gumira.

2. A legfontosabb, hogy mind a nyári, mind a téli szettből minden kerékre azonos típusú és mintázatú gumit kell felhelyezni.

3. A hatósági előírások szerint a gumi futófelületének minimálisan 1,6 milliméternek kell lennie, ennél kopottabbal közlekedni szabálytalan és veszélyes. Szakértők szerint azonban az igazán biztonságos érték nyári abroncs esetében a minimum 3 milliméter, télinél pedig a 4 milliméter.

4. Minden felszerelés előtt alaposan nézessük át szakemberrel az abroncsainkat a lehetséges sérülések miatt.

5. Érdemes legalább 2-3 hetente, elinduláskor – amikor még hidegek a gumik – a nyomásukat ellenőrizni, beleértve a pótkerékét is.